Popis
Hlavné výhody
- Ľahko použiteľný auto-test so zaschnutou kvapkou krvi
- Určuje hladinu 11 mastných kyselín v krvi
- Poskytuje údaje o vašej rovnováhe Omega-6 a Omega-3
Test meria obsah 11 mastných kyselín vrátane nasýtených, mononenasýtených (Omega-9) a polynenasýtených (Omega-6 a Omega-3) mastných kyselín. Hodnoty jednotlivých mastných kyselín sú uvedené v tabuľke a sú vyjadrené v percentách z nameraného celkového množstva mastných kyselín. Na porovnanie v tabuľke je priemerný rozsah pre každú mastnú kyselinu (na základe údajov získaných z veľkej skupiny ľudí s vyváženou stravou) uvedený ako cieľová hodnota. Merajú sa tieto mastné kyseliny:
kyselina palmitová, C16:0, nasýtené tuky
kyselina stearová, C18:0, nasýtené tuky
kyselina olejová, C18:1, Omega-9
kyselina linolová, C18:2, Omega-6
kyselina alfa-linolénová, C18:3, Omega-3
kyselina gama-linolénová, C18:3, Omega-6
kyselina dihomo-gama-linolénová, C20:3, Omega-6
kyselina arachidonová (AA), C20:4, Omega-6
kyselina eikozapentaénová (EPA), C20:5, Omega-3
kyselina dokozapentaénová (DPA), C22:5, Omega-3
Kyselina dokosahexaenová (DHA), C22:6, Omega-3
Certifikovaná testovacia súprava
Test zaschnutej kvapky krvi od spoločnosti Zinzino je certifikovaný tak, aby vyhovoval európskym predpisom 98/79/EC o diagnostických zdravotníckych pomôckach in vitro (IVD). To znamená, že test a všetky jeho komponenty sú v súlade s platnými zákonmi a predpismi, a preto súprava obsahuje značku CE.
Takto sa vypočítavajú vaše výsledky
Analyzuje sa 11 mastných kyselín a celkový súčet ich hodnôt sa považuje za 100 %. Pre týchto 6 hodnôt používame 7 mastných kyselín. Analyzované množstvo každej zo 7 mastných kyselín sa vypočítava ako percento zo 100 %.
1. Kyselina omega-3-eikozapentaénová (EPA)
2. Kyselina omega-3 dokosahexaenová (DHA)
3. Kyselina omega-3 dokozapentaénová (DPA)
4. Kyselina omega-6 arachidónová (AA)
5. Kyselina omega-6-dihomo-gama-linolénová (DGLA)
6. Nasýtené tuky, kyselina palmitová (PA)
7. Nasýtené tuky, kyselina stearová (SA)
Hodnota ochrany
Najprv sa vypočítajú tieto 3 rozpoznané zdravotné ukazovatele: 1. Hodnota pomeru Omega-6 sa vypočítava takto: (DGLA + AA) * 100 / (DGLA + AA + EPA + DPA + DHA) 2. Hodnotu hladiny Omega-3 predstavuje súčet EPA + DHA 3. Hodnota rovnováhy sa vypočítava ako Omega-6 (AA) / Omega-3 (EPA). Každá hodnota indikátora má pri druhom výpočte rovnakú váhu a je jej priradená hodnota od 0 do 100, ktorú potom vydelíme 3 a získame hodnotu ochrany, ktorá by v ideálnom prípade mala presiahnuť hodnotu 90. Výsledky však nič nevravia o zdravotnom stave zákazníka, iba o úrovni ochrany mastných kyselín. Poznámka! Hodnoty EPA a DHA majú veľký vplyv na všetky výpočty a ak sú percentuálne hodnoty EPA a DHA nízke, v dôsledku toho nie sú neobvyklé veľmi nízke alebo dokonca nulové hodnoty ochrany.
Index omega-3
Index Omega-3 je súhrn percentuálnych hodnôt u dvoch morských Omega-3 mastných kyselín EPA a DHA. Ideálna kombinovaná hladina je najmenej 8 %, požadujú sa však hodnoty nad 10 %. Omega-3 poskytujú veľa výhod, pretože sú primárnymi stavebnými jednotkami vašich buniek. Kyselina EPA sa vo veľkom množstve nachádza v krvi, svaloch, tkanivách a kyselina DHA sa vo veľkom množstve nachádza v mozgu, spermiách a očiach.
Rovnováha omega-6:3
Rovnováha sa vypočítava vydelením percentuálnej hodnoty AA percentuálnou hodnotou EPA (AA / EPA), ktorá bude vyjadrená hodnotou pomeru, napríklad 3 : 1. Pomer Rovnováhy Omega-6:3 v tele by mal byť podľa možnosti nižší ako 3 : 1. Ak je pomer vyšší ako 3 : 1, zmena stravy by vám mohla prospieť. Správna rovnováha omega-6 a omega-3 mastných kyselín je dôležitá na udržanie prirodzenej tvorby buniek a tkanív (homeostázy) a pomáha organizmu udržiavať pod kontrolou zápal.
Fluidita bunkovej membrány
Fluidita sa vypočítava vydelením percentuálnej hodnoty dvoch nasýtených tukov percentuálnou hodnotou dvoch Omega-3 kyselín. Hodnota fluidity je teda definovaná ako (PA + SA) / (EPA + DHA) a výsledok je vyjadrený ako index fluidity, napríklad 3 : 1. Ak je hodnota fluidity nižšia ako 4 : 1, znamená to, že v bunkových membránach je dostatočná fluidita.
Čím viac nasýtených tukov membrána obsahuje, tým je pevnejšia. Naopak, čím viac polynenasýtených tukov membrána obsahuje, tým je membrána tekutejšia. Zloženie a štrukturálna stavba bunkových membrán sú dôležité pre zdravie buniek, a teda aj pre zdravie organizmu. Membrána potrebuje byť na jednej strane dostatočne pevná na to, aby bola jej štrukturálna stavba v dobrom stave. Na druhej strane musí byť membrána dostatočne tekutá, aby mohli cez ňu prenikať dnu živiny a von škodlivé látky.
Mentálna sila
Vypočítava sa vydelením percentuálnej hodnoty AA súčtu percentuálnych hodnôt EPA a DHA, t.j. hodnota mentálnej sily = AA / (EPA + DHA). Výsledok je vyjadrený ako hodnota mentálnej sily, napríklad 1 : 1. Hodnota by nemala presiahnuť 1 : 1, aby sa do mozgu a nervového systému dostávalo vyvážené množstvo mastných kyselín (Omega-6 a Omega-3). Kognitívny výkon sa zlepšuje so zvýšenou spotrebou morských kyselín Omega-3 EPA a DHA. Deti a staršie osoby sú v kritickom a zraniteľnom štádiu života a nedostatok omega-3 mastných kyselín sa spája s poruchami učenia a pamäti ako aj zmenami nálady.
Index kyseliny arachidonovej (aa)
AA index ukazuje nameranú hodnotu omega-6 mastnej kyseliny arachidonovej (AA) ako percentuálny podiel z celkovej nameranej hodnoty mastných kyselín. Dobré priemerné hodnoty sú v rozmedzí od 6,5 do 9,5 % a optimálna cieľová hodnota je 8,3 %. Kyselina arachidonová (AA) je pre naše telo najdôležitejšou omega-6 mastnou kyselinou. Je to východiskový bod pre produkciu miestnych tkanivových hormónov, ktorú spúšťajú Omega-6 mastné kyseliny, napr. prostaglandíny, tromboxány a leukotriény, všetky s rôznymi funkciami. Celkovou funkciou je však chrániť telo pred ujmou obmedzením postupu infekcie alebo dopadu zranenia.